• Hrvatski
  • English
phone+ 385 1 4873 061 Radno vrijeme:

Pon - Pet: 09:00 - 17:00

Subota: 09:00 - 13:00

emailagencija@media-turist.hr

 

STARI GRAD: MJESTO KOJE SVI VOLE

Stari Grad slovi kao najstariji grad u Hrvatskoj, Aristotelov vršnjak. Godine 384. prije Krista kada je rođen ovaj veliki filozof, Grci s otoka Parosa u Egejskom moru utemeljili su grad na otoku Hvaru, koji su nazvali Faros. Smješten gdje duboki morski zaljev prelazi u plodno otočko polje, okružen borovim šumama, hlađen ugodnim ljetnim maestralom mjesto je to gdje je u vrućim ljetnim danima zrak osvježavajući, a san okrepljujući.

Što vidjeti?

Ribnjak Petra Hektorovića – tvrdalj Petra Hektorovića, uz njegovo književno stvaralaštvo, još jedno je remek djelo ovog renesansnog pjesnika. Ovo je najpoznatija građevina Starog Grada s ribnjakom i golubinjakom gdje je Petar Hektorović stvorio vlastiti mikrokozmos u kojem prostor za život imaju sva živa bića – ribe, ptice, bilje i ljudi.

Starogradsko polje – moglo bi se reći d aje ovo polje s najdužim radnim stažom u Hrvatskoj. Preko Grka i Rimljana do srednjeg vijeka pa sve do danas, na njemu se nešto uzgaja. Starogradsko polje oduvijek je zasađeno vinovom lozom a u antici i srednjem vijeku sijalo se i žito. Na rubovima parcela i u škrtijim predjelima rasla je smokva. Bajami su bili bliže naseljima, gotovo u vrtovima. Maslinici su se kao i danas, penjali uz niske obronke polja.  Starogradsko polje je 2008. godine uvršteno na UNESCO listu svjetske kulturne baštine zahvaljujući najbolje očuvanoj katastarskoj podjeli na Mediteranu.

Dominikanski samostan sv. Petra Mučenika – utemeljio ga je fra German iz Piacenze davne 1482. godine. U crkvi u sklopu samostana nalazi se grob Petra Hektorovića. Samostan je poznat po brojnim umjetninama na oltaru crkve i u samostanskom muzeju. Među najvrjednije slike spada “Oplakivanje Krista”  venecijanskog majstora Jacopa Tintoretta (1518.-1594.) koja se nekada nalazila na Hektorovićevom oltaru u crkvi. Muzej čuva i najstarije natpise pronađene na tlu Hrvatske pisane grčkim jezikom a svjedočanstva su burnog života grčkog grada Farosa, od IV. do II. st. prije Krista.

Što raditi?

Biciklizam – isprobajte neke od slikovitih biciklističkih staza: stazu Kabal- doživljaj prirode, stazu Ager- vožnja kroz povijest ili stazu Purkin kuk – biciklom do vrha otoka.

Osvojite vrh otoka – visok 628 metara nudi pravu poslasticu za ljubitelje hodanja i penjanja. Rekreativcima preporučujemo krenuti s vidikovca, od kuda makadamska cesta vodi do stijene na samom vrhu. U slučaju lijepog vremena s vrha je moguće vidjeti sve do Visa.

Gdje se kupati?

Odgovor je – svugdje! Sa 2.726 sunčanih sati godišnje u kombinaciji s više od 40 pješčanih, šljunčanih i stjenovitih prirodnih plaža Stari Grad je idealan za ljetni odmor. Kao najpopularnije plaže izdvajaju se:

Kupalište Banj – šljunčana uvala na sjevernoj strani starogradske uvale. Pogodna za djecu i invalide, opremljena ugostiteljskim objektima i mogućnošću iznajmljivanja ležaljki.

Kupalište Lanterna – smjestilo se na južnoj strani starogradske uvale. Ima šljunčanu plažu i platoe sa stepenicama za ulazak u more. Na kupalištu se nalaze ugostiteljski objekt, tuševi, ležaljke, svlačionice.

Uvala Maslinica – smještena je 2 km izvan grada i prekrasna je pješčana plaža koju svakako vrijedi posjetiti.

Koje gastronomske poslastice kušati?

Starogrojski paprenjok – glavni sastojci paprenjoka su med, pšenica, maslinovo ulje i prošek. Na osnovne sastojke dodaj se mirodije – cimet, klinčići i oraščići. Cimet, klinčići i oraščići u Starome Gradu, sve do sredine 20. stoljeća nazivali su se jednim imenom – papor. Odatle i ime ovim kolačima – paprenjoki.

Slatko od lavande – ovo je svakako doživljaj okusa koji ne smijete propustiti. na izgled to je sasvim običan kolač na kojem ništa ne odaje njegov tajni sastojak. Tek nekoliko trenutaka od zalogaja osjetit ćete okus lavande koji jednostavno mami na još.

Ukoliko vam se sviđa sve što ste pročitali dobre su vijesti da smo pripremili grupni i individualni aranžman za hotel Arkada u Stari Gradu.

.


Pošaljite upit