• Hrvatski
  • English
phone+ 385 1 4873 061 Radno vrijeme:

Pon - Pet: 09:00 - 17:00

Subota: 09:00 - 13:00

emailagencija@media-turist.hr

 

LASTOVO: NEOTKRIVENI DRAGULJ

Malo je još mjesta na Jadranu gdje možete uživati u miru, odmoru i potpunoj relaksaciji bez uobičajenih ljetnih gužvi. Za sve vas koji tragate upravo za time imamo dobre vijesti jer Lastovo je jedan od hrvatskih otoka koji još nije dotaknut masovnošću ljetnog turizma.

Na stranici Turističke zajednice Lastovo opisuju ga kao: “Carski otok… otok neshvaćene ljepote… očuvanog tamnog neba i jedinstvenog Pokladnog običaja….istražite, zaronite, okusite… najmlađi hrvatski Park prirode…” – i sve je to istina. 🙂

Ovaj najudaljeniji hrvatski naseljeni otok duboko je obilježen brojem 46. Okružen je s 46 otočića, na njemu se nalazi 46 crkvica, 46 brežuljaka i 46 dolina zasađenih maslinama, voćem i vinovom lozom.

Cijeli otok ima oko 800 stanovnika, a dva najveća mjesta su Lastovo i Pasadur. U Pasaduru se nalazi i jedini hoteli smještaj na otoku – hotel Solitudo***.

Lastovo je poznato i po fumarima, odnosno dimnjacima, koji su svi odreda bogato ukrašeni. A zašto? Paaaa, zbog ljudske prirode. Naime, Lastovci su se od davnina natjecali čiji će fumar biti bolji, veći i raskošniji. Interesantna je činjenica da se ova tradicija održala do danas jer i nove ili obnovljene građevine također imaju raskošne fumare.

 

Plaže

Ovaj carski otok pravi je raj malenih uvala s kristalno čistim morem zelenkasto-plave boje.

Svaka uvala je skrivena pod gustim borovima koji daju hladovinu na otoku koji ima izrazito topla ljeta. Većina plaža je kamenita i stjenovita – Lastovčani vole naglasiti da su upravo onakve kakve ih je priroda stvorila.

 

Ronjenje

Osim prekrasnih plaža Lastovo skriva podvodni svijet koji će namamiti svakog ronioca. Bogato florom i faunom, podvodnim špiljama u kojima je nekada obitavala morska medvjedica, arheološkim nalazištima potopljenih galija prepunih amfora…apsolutno savršeno.

Kao popularne lokacije za ronjenje izdvajaju se otočići Bijelac, Tajan te rt Struga.

 

Gastronomija

Uz napunjene baterije s Lastova ćete otići siti i zadovoljni dobrom kuhinjom koja se nudi. Preporučujemo uživanje u morskim delicijama od kojih se izdvajaju lastovski specijaliteti srdela na ražnju, brodet od ugora, carska murina na žaru, a poznati lastovski deserti su skalice, fritule i kotonjata.

Zavirite u konobe Bačvara, nautica, Aragosta ili Triton i nećete se razočarati.

A umjesto kupnje klasičnih suvenira odaberite lastovske domaće proizvode koje s ljubavlju proizvodi udruga “Prijatelji Lastova”. Na temelju izvornih recepata i sezonski dostupnih namirnica pripravljaju džemove, rakije, likere, kreme… bez ikakvih umjetnih aditiva, a s puno iskustva i tradicije.

 

Ako vam se sve ovo čini primamljivo kao i nama rezervirajte svoj termin i uživajte u odmoru iz snova!


Pošaljite upit